Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/52730
Назва: Зарубіжний досвід забезпечення продовольчої безпеки країни – виклики для України
Інші назви: Foreign experience of ensuring the country's food security - challenges for Ukraine
Автори: Мельник, Людмила
Кепко, Валентина
Ніконенко, Оксана
Melnyk, Lyudmyla
Kepko, Valentyna
Nikonenko, Oksana
Ключові слова: продовольча безпека
державна підтримка
населення
державна підтримка
економічна доступність
food security
state support
population
physical availability
economic availability
Дата публікації: 2024
Видавництво: Тернопіль
Бібліографічний опис: Мельник, Л. Зарубіжний досвід забезпечення продовольчої безпеки країни – виклики для України [Текст] / Людмила Мельник, Валентина Кепко, Оксана Ніконенко // Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації : міжнар. елек. наук. журн. - 2024. - Вип. 1-2. - С. 45-54.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Продовольча безпека в умовах глобалізації і світового співтовариства, що динамічно розвивається, під впливом екологічних проблем продовжує мати високий пріоритет у структурі національної безпеки держав. Одним з важливих векторів дієвого науково-методичного забезпечення продовольчої безпеки в України є вивчення, класифікування та синтезування як передового зарубіжного досвіду, так і аналіз існуючих проблемних питань у даній тематиці серед країн з економікою, що розвивається. Методи. В процесі дослідження застосовано загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання, а саме: порівняльного аналізу – для оцінки різних наукових підходів щодо з’ясування суті поняття «продовольча безпека», а також для визначення методологічних підходів до формування системи продовольчої безпеки; статистичного аналізу, синтезу, індукції та дедукції − в процесі дослідження сучасного стану системи продовольчої безпеки. Результати. Підтримка та стимулювання кооперативного руху в комплексі з таким напрямком як використанням системи грантів та фінансових пільг для початківців-сільгоспвиробників та наданням допомоги у використанні інноваційних цифрових ресурсів може стати непоганою підмогою як потенційні джерела виробництва сільськогосподарської продукції, а також бути якісно новим рухом у модернізації та створенні ферм нового типу з прикладу господарств розвинутих країн. Такий напрямок як дбайливе та раціональне використання природних ресурсів має контролюватись не тільки державними наглядовими органами, а й генеруватися у правосвідомості сільськогосподарських виробників, як важлива та невід'ємна умова їх функціонування, яка у довгостроковій перспективі працюватиме як на їхню репутацію та імідж організації. Перспективи. В повоєнний період відродження економіки України на перше місце вийде вирішення проблеми продовольчої безпеки, що буде передбачати забезпечення не тільки фізичну а й економічну доступність. Також, перед державними органами влади постане ще одне із важливих завдань – це зниження частки витрат на харчування домогосподарств, як за рахунок зниження цін так і підвищення доходів населення. Introduction. Food safety in the conditions of globalization and the world community, which is dynamically developing, under the influence of environmental problems, continues to have a high priority in the structure of national security of states. One of the important vectors of effective scientific and methodical provision of food security in Ukraine is the study, classification and synthesis of both advanced foreign experience and the analysis of existing problematic issues in this topic among countries with a developing economy. Methods. General scientific and special methods of scientific knowledge were applied in the process of research, namely: comparative analysis – to evaluate various scientific approaches to clarifying the essence of the concept of “food security”, as well as to determine methodological approaches to the formation of a food security system; statistical analysis, synthesis, induction and deduction – in the process of researching the current state of the food safety system. Results. Supporting and stimulating the cooperative movement in a complex with such a direction as the use of a system of grants and financial benefits for beginning agricultural producers and providing assistance in the use of innovative digital resources can be a good help as potential sources of agricultural production, as well as being a qualitatively new movement in modernization and creation new type of farms based on the example of farms in developed countries. Such a direction as the careful and rational use of natural resources should be controlled not only by state supervisory bodies, but also be generated in the legal consciousness of agricultural producers, as an important and integral condition for their functioning, which in the long run will work both for their reputation and the image of the organization. Discussion. In the post-war period of revival of the economy of Ukraine, the solution to the problem of food security will come first, which will involve ensuring not only physical but also economic availability. Also, another important task will be faced by the state authorities – this is to reduce the share of household food costs, both by reducing prices and increasing the income of the population.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/52730
Розташовується у зібраннях:Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації 2024 рік

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мельник.PDF320.53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.