Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29744
Назва: Наука і практика у роботі психолога
Автори: М'ясоїд, Петро
Ключові слова: психолог
наукова психологія
практична психологія
психологічна практика
практика психології
практика психолога
моделі психологічної практики
логіко-історичний рух-поступ психології
ідеологеми
явища психології
основна проблема психології
моністичний принцип
“коло пізнання”
наукова раціональність
стилі теоретизації психолога
життя-діяльність
людина
світ
ідея Єдності
сценарії життя-діяльності психолога
розузгодження складових професійної свідомості / діяльності
мрії психолога
Дата публікації: 2004
Видавництво: ТАНГ
Бібліографічний опис: М'ясоїд, П. Наука і практика у роботі психолога [Текст] / Петро М'ясоїд // Психологія і суспільство. – 2004. – № 3. – С. 5-74.
Короткий огляд (реферат): Дослідження -реакція автора на матеріали диспуту “Методологія і методи практичної психології” [16]. Архітектоніку тексту утворюють опозиції, де перша складова - позиція диспутантів, а друга - автора: • класичне - “типораціональне” (класичне, некласичне, постнекласичне) бачення відносин між психологічною наукою і психологічною практикою; • психологія і практика, психолог і практика - психологія як практика, психолог як теоретик і практик в одній особі; • психологічна практика як “застосування досягнень науки” та “робота з клієнтом” - психологічна практика як сфера функціонування психологічного знання та практика психології як логіко-історичний рух-поступ психологічного пізнання, збагачуваний творчими внесками психолога; • психолог як “аплікатор” досягнень психології - психолог як посередник між психологічною наукою та психологічною практикою, який практикує шляхом власного життя-діяльності; • “клієнтна” та “організаційна” моделі психологічної практики - моделі практики залежно від того, як саме практикує психолог; • ідеї “корекції”, “цілеспрямованого формування”, “самоспричиненого розвитку” психіки - від ідеологем до поняття про психічний розвиток людини у межах переходу від класичного (дуалістичного) до не-класичного (моністичного) способу розв’язку основної проблеми психології (психогенетичної, проблеми “внутрішнього - зовнішнього”); • методологія “тут і тепер” - методологія “тут і там”. • психологічна практики / практична психологія взагалі - психологічна практика / практична психологія системи освіти України; Дослідження ґрунтується на аналізі наукових текстів, передовсім текстів теоретиків психологічної практики / практичної психології на пострадянському (українському і російському) просторі. Позиція автора обстоюється із залученням дотичних до теми дослідження публікацій, у тому числі власних. Останні - його психологічна наука і психологічна практика, які діють “в одній особі”, зрештою - його звіт за багаторічну роботу у закладі освіти. Це його внесок у те святкування, про яке йшлося і ще йтиметься далі. Дослідження спровоковане згаданою дискусією, проте за логікою це пряме продовження або, точніше, розгортання, спроектоване на тему “наука і практика у роботі психолога”, сутнісного змісту брошури [23]. Логіка та історія досліджень у царині психології розвитку стає ключем до розуміння відносин між психологічною наукою та психологічною практикою. Пафос дослідження: від мрій українського психолога до психології його мрії. Ставиться питання про недоцільність існування Академії педагогічних наук України як державної інституції.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29744
Розташовується у зібраннях:Психологія і суспільство 2004, № 3 (17)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
М’ясоїд.pdf1.01 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.