Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/42288
Назва: Історіософські аспекти грошової глобалізації
Автори: Шаров, Олександр
Ключові слова: Дестафація грошей
глобалізація
грошові відносини
монометалічний стандарт
хриматогенез
центральні банки
Дата публікації: 2021
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Шаров, О. Історіософські аспекти грошової глобалізації [Текст] / Олександр Шаров // Журнал європейської економіки. – 2021. – Т. 20, № 1. – С. 4-18.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто питання про монетарну (грошову) глобалізацію – поняття, яке автор вперше обґрунтував та ввів у науковий обіг у попередньому дослідженні (Журнал європейської економіки, том 19, № 3, 2020, с. 419–432). Але якщо в першій статті розглядалися її геоекономічні аспекти (географічне поширення та універсалізація грошових відносин), то в цьому дослідженні зосереджено увагу на історіософських аспектах, а саме: на виокремлені закономірностей розвитку грошових відносин у контексті глобалізації. Доведено, що гроші виникли фактично одночасно в різних цивілізаціях і європейська модель не була заздалегідь приречена на те, щоб стати взірцем для світової грошової системи, втім її перевага забезпечувалася в ході складного багатовікового глобалізаційного процесу. Це стосувалося не тільки становлення та поширення грошових відносин у світі, а й їхньої універсалізації, що відіграло дуже важливу роль в економічній глобалізації. У результаті дослідження розкрито значення держави на останніх етапах глобалізації: від становлення золотого стандарту в ХІХ ст. до запровадження БреттонВудської валютної системи та сучасних процесів її модернізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/42288
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 20 (№1) Березень 2021

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шаров.pdf273.69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.