Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/43820
Назва: Досягнення та виклики європейської інтеграції України
Автори: Гриценко, Андрій
Борзенко, Олена
Бурлай, Тетяна
Ключові слова: Макроекономіка
інститути
ризики
дивергенція
конвергенція
європейська інтеграція
Дата публікації: 2021
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Гриценко, А. Досягнення та виклики європейської інтеграції України [Текст] / Андрій Гриценко, Олена Борзенко, Тетяна Бурлай // Журнал європейської економіки. – 2021. – Т. 20, № 3. – С. 548-572.
Короткий огляд (реферат): Досліджено проблематику розвитку України у рамках європейського інтеграційного проєкту та його трансформації під впливом процесів конвергенції економік ЄС, Брекзиту, пошуків нової «ідентичності Європи». Розкрито вплив європейської інтеграції на динаміку суспільного та макроекономічного розвитку України після підписання 2014 р. та імплементації Угоди про її асоціацію з ЄС. Виокремлено головні здобутки євроінтеграції України, що пов’язані з поліпшенням її інституційного середовища, становленням громадянського суспільства, зростанням обсягів торгівлі між Україною та ЄС, збільшенням потенціалу нашої держави для подолання внутрішніх криз, у тому числі пов’язаних з тривалим збройним конфліктом на Донбасі та модернізацією національної системи державного управління. Акцентовано увагу на ключових викликах євроінтеграції України, які мають перебувати в полі зору національного уряду для ефективного їх подолання за допомогою інструментів державного регулювання. Встановлено, що найбільш серйозні виклики європейської інтеграції України пов’язані з проблемами економічного зростання, деіндустріалізації, структурно-динамічних диспропорцій зовнішньої торгівлі, макрофінансової стійкості, а також гальмування конвергенції між Україною та ЄС. Окреслено ключові інституційні виклики, що стосуються імплементації Угоди та інституційних кризових явищ у розвитку ЄС. Обґрунтовано, що наша держава потребує реконструкції національної економіки відповідно до нової архітектури у європейському і світовому просторі, що передбачає, зокрема, відновлення власної ідентичності та господарської суб’єктності України на засадах соціальної справедливості, що зрештою сприятиме її соціально-економічній конвергенції та повноцінній інтеграції з ЄС.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/43820
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 20 (№3) Вересень 2021

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ГРИЦЕНКО.PDF387.76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.