Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/44943
Назва: Innovative NFC-Validation System for Accounting of Income and Expenses of Public Transport Enterprises
Автори: Zadorozhnyi, M.-Z.
Muravskyi, V.
Shesternyak, M.
Hrytsyshyn, A.
Ключові слова: бухгалтерський облік
автоматизація обліку
облік доходів і витрат
автоматизована перевірка оплати проїзду
пасажирські перевезення
громадський транспорт
технологія NFC
accounting
accounting automation
income and expense accounting
automated validation of fare payment
passenger transportation
public transport
NFC technology
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Zadorozhnyi, M.-Z., Muravskyi, V., Shesternyak, M., & Hrytsyshyn, A. (2022). Innovative NFC-Validation System for Accounting of Income and Expenses of Public Transport Enterprises // Marketing and Management of Innovations, 1, 84-93.
Короткий огляд (реферат): Для контролю ціноутворення в пасажирських перевезеннях, моніторингу функціонування міських транспортних мереж, зменшення прямих контактів під час пандемії COVID-19 доцільно запровадити систему NFC-валідації тарифів. Технологія NFC (Near-Field Communication) надає первинну інформацію про громадський транспорт і вартість проїзду. Метою статті є удосконалення методики застосування технології автоматизованої NFC-перевірки тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті для обліку та контролю наданих транспортних послуг. Завдання включають дослідження механізмів автоматизованої ідентифікації та підрахунку кількості перевезених пасажирів для обліку доходів автотранспортних підприємств; вибір одиниць калькуляції для автоматизованого визначення вартості наданих транспортних послуг; розробка методів контролю роботи водіїв, експлуатація транспортних засобів, перевезення пільгових категорій громадян, ціноутворення тощо. На основі загальних методів дослідження – інституційного та інноваційного – досліджено теоретико-методологічні аспекти технологій NFC-валідації тарифів на проїзд у громадському транспорті для цілей обліку; для прогнозування темпів впровадження NFC-пристроїв використано економіко-математичні методи аналізу та поліноміального тренда з використанням електронних таблиць Excel; методи бібліографічного та порівняльного аналізу з використанням інформаційного ресурсу «ResearchGate» – для визначення перспективних напрямків розвитку нових технологій у наданні транспортних та пасажирських послуг. Доведено, що найбільш ефективною одиницею калькуляції вартості транспортних послуг є «пасажир-кілометр», що відповідає особливостям функціонування міського пасажирського транспорту, оскільки враховує кількість пасажирів і відстань проїзду. Розроблено порядок розподілу доходів від продажу електронних квитків та бюджетних дотацій між перевізниками на основі інформації про загальну кількість (у тому числі пільгових категорій) перевезених пасажирів. Удосконалено методику автоматизованого обліку витрат за лічильником «пасажирський кілометр» на паливно-мастильні матеріали, заробітну плату персоналу, амортизацію транспортних засобів та його поточний ремонт, що визначають вартість транспортних послуг. Впровадження технології перевірки тарифів NFC сприятиме автоматизованому обліку витрат, доходів та надходжень від транспортних послуг, запровадженню ефективного контролю за роботою водіїв, транспортних засобів, пільгових перевезень, ціноутворення, своєчасності та надійності податків на міському транспорті.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/44943
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Zadorozhnyi_Shesternyak_2022.pdf263.43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.