Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41161
Назва: Детермінанти ПІІ у шести країнах-республіках колишнього СРСР: дослідження даних 1995–2017 рр.
Автори: Шенай, Віджай
Щербина, Артем
Воронін, Сергій
Ольховський, Дмитро
Ключові слова: Детермінанти ПІІ
потоки ПІІ
перехресний аналіз
пострадянський простір
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Шенай, В. Детермінанти ПІІ у шести країнах-республіках колишнього СРСР: дослідження даних 1995–2017 рр. [Текст] / Віджай Шенай, Артем Щербина, Сергій Воронін, Дмитро Ольховський // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 1. – С. 151-195.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що прямі іноземні інвестиції можуть принести необхідний капітал, особливо на ринки, які розвиваються, допомогти вдосконалити виробничий і торговий сектори, залучити більш ефективні технології, збільшити місцеве виробництво й експорт, створити робочі місця і розвивати місцеві навички, зумовлювати покращення соціальної та виробничої інфраструктур і загалом сприяти сталому економічному зростанню валового внутрішнього продукту. Наголошено, що з урахуванням усіх цих бажаних особливостей важливо визначити фактори, які приваблюють прямі іноземні інвестиції в економіку або групу суміжних економік. Розглянуто детермінанти ПІІ у шести країнах-республіках колишнього Радянського Союзу: Україні, Білорусі, Вірменії, Росії, Молдові та Казахстані. Після обширного огляду літератури щодо теорій і емпіричних досліджень з використанням набору перехресних даних за період 1995–2017 рр. розраховано авторегресійну модель із розділеними лагами з ПІІ / ВВП як залежною змінною. Вказано, що інфляція, зміни валютного курсу, відкритість, розмір економіки (ВВП), рівні доходів (ВНД на душу населення) й інфраструктура (вона вимірюється кількістю підключення стаціонарних телефонів і мобільних абонементів на 100 осіб) перевіряються як незалежні змінні, щоб пояснити їх вплив на відносини в довгостроковій та короткостроковій перспективі. Уточнено, що протягом визначеного періоду більший приплив ПІІ щодо ВВП був залучений на менші ринки з кращою інфраструктурою, меншою відкритістю, знеціненням курсу і більш високим рівнем доходу, хоча коефіцієнти останніх трьох змінних не значущі. Акцентовано, що результати показують тип прямих іноземних інвестицій, залучених у цьому регіоні, та оцінюються з теоретичної й практичної точок зору. Зауважено, що рекомендації щодо ведення політики стосуються посилення припливу прямих іноземних інвестицій і подальшого економічного розвитку в цьому регіоні. Визнано, що у минулому такого дослідження цього регіону не здійснювалося.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41161
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№1) Березень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ШЕНАЙ.pdf668.86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.